Funkisrekke­hus i Drammen

Enderekkehuset i Drammen ble tegnet av den drammensbaserte, opprinnelige danske arkitekten, Edvin Holm. Boligen er oppført i mur og treverk i en funksjonalistisk stil, og er en del av en rekke med tre boliger som ble oppført i 1969, hvor arkitekten tegnet den midterste boligen til seg selv. I denne boligen bodde han fortsatt da Intark ble kontaktet for oppdraget, og var dermed nabo til prosjektet.
Enderekkehuset i Drammen ble tegnet av den drammensbaserte, opprinnelige danske arkitekten, Edvin Holm. Boligen er oppført i mur og treverk i en funksjonalistisk stil, og er en del av en rekke med tre boliger som ble oppført i 1969, hvor arkitekten tegnet den midterste boligen til seg selv. I denne boligen bodde han fortsatt da Intark ble kontaktet for oppdraget, og var dermed nabo til prosjektet.

Boligene har seks halvetasjer med en åpen trapp mellom alle etasjene, hvor rekkverket består av metallspiler som går gjennom alle etasjene uten synlige skjøter. Trappetrinnene består av hele furuplanker. Boligen hadde ifølge arkitekten originalt beisede furuvinduer, naturfarget furupanel i taket, fargede tapeter og mønstrede fliser på badene, men en ny eier hadde på tidlig 2000-tallet malt alle vegger, vinduer, fliser, dører og murstein hvite. Samme eier hadde også satt inn en ny helhvit kjøkkeninnredning fra Ikea, samt hvitlasert furupanelet i taket. Etter det var lite blitt gjort med boligen, og da oppdragsgiver overtok fremstod boligen som kritthvitt, steril og upersonlig.

Oppdraget var å transformere boligen til et lunt, varmt og personlig hjem, samtidig som den originale arkitekturen ble respektert og bevart. Det eneste som ble beholdt hvitt var den store mursteinspeisen – alt annet skulle ha en farge. Det ble forsøkt å pusse ned både de originale vinduskarmene og furupanelet i taket, men det ble konkludert med at arbeidet ble for utfordrende og at resultatet ikke ble tilfredsstillende. Både tak og vinduer ble derfor heller malt askesort, for å få et uttrykk som passer et funkishus bedre. Øvrig bruk av varme fargetoner og naturlige materialer som tre, stein og tekstiler for å skape en innbydende og lun atmosfære som var mer i tråd med den originale materialpaletten som var i boligen.

Boligen ligger rett ved markagrensen, og det var ønskelig å ta naturen med inn. Parketten hadde vannskader og ble dermed byttet ut. Det ble valgt en oljet eikeparkett med litt kvist og «liv». Flisene som går igjen på bad, kjøkken og foran peis i stuen er inspirert av naturstein og området rundt boligen, som består av fjell. Veggene ble malt i lune og varme farger inspirert av skogen rett utenfor. For å komme frem til riktige farger ble det malt opp prøvestrøk på veggene i de ulike rommene, som ble deretter ble vurdert i ulikt lys over flere dager før endelige fargevalg ble tatt.

Kjøkkeninnredningen var 19 år gammel og i god stand, med heltre benkeplate i ask. Eksisterende fronter fikk et malingsstrøk og nye håndtak. Benkeplaten ble pusset ned og beiset i en mørkere farge. Foruten å fjerne et overskap og sette opp en åpen hylle for å skape mer symmetri ble hele kjøkkeninnredningen gjenbrukt.

Det var opprinnelig to bad i huset, men en tidligere eier hadde gjort om det minste badet til kun toalett. Ved hjelp av plasseffektive løsninger ble toalettet tilbakeført til et fullverdig bad med dusj. Med lite boltreplass ble badet tegnet ned til minste detalj, med omramming av speilnisje i heltre eik, som ligger på toppen av et hulrom som inneholder innebygget sisterne og alle rør- og strømføringer. Speilnisjen har utenpåliggende LED-rør som gir svært god, dimbar og funksjonell belysning. På soverommene ble det lagt teppegulv, og veggene ble malt i mørke, lune farger. Det som skulle bli barnerom bestod av grå vegger, som nå ble tapetsert med et tapet som barnet selv valgte ut, og så ble en varm blåfarge valgt til taket.

Boligen skulle fylles med nye møbler, og det ble lagt vekt på møbler med skandinavisk opphav og gjerne tidløse klassikere. Flere av møblene ble kjøpt brukt på finn.no eller på utstillingssalg. Det var ønskelig at en del av møblene hadde opprinnelse fra samme tidsepoke som huset ble bygget i, særlig de to originale Dux-lenestolene som ble kjøpt brukt hørte hjemme i denne boligen.

Den originale hvitmalte peisveggen var det eneste som ble beholdt i hvitt.

Stue før prosess.

Et ønske om å unngå grå sofa endte med en sennepsgul sofa fra Ygg og Lyng.

Barnerommet hadde tidligere grå vegger. Vegger fikk en fargerik tapet og taket ble malt i en varm blåfarge.

Kjøkkeninnredningen er gjenbruk og 19 år gammel. Et skap over vasken ble fjernet og det ble montert en åpen hylle over nye fliser for å mer symmetri.

Det ble lagt vekt på møbler med skandinavisk opphav.

Foran peisen ble det lagt en stripe med varmebestandige fliser. Det ble lagt flid i pene overganger mellom fliser og parkett.

Et lite toalett ble bygget om til et fullverdig bad med dusj ved hjelp av plasseffektive løsninger.

Taket var opprinnelig hvitlasert furu og ble sprøytelakkert askesort. Dux-lenestol ble kjøpt brukt og hørte hjemme i denne boligen.

Kreditering

REKKEHUS, DRAMMEN
Firma
INTARK AS
Prosjektansvarlig
Ine Elisabeth Bangås, interiørarkitekt MNIL
Oppdragsgiver
Privat
Arkitekt
Edvin Holm
Foto
Anne Bråtveit
Web
intark.no
Presidenten har ordet
Redaktøren har ordet
Miljøvennlig designstrategi
Norges første fullskala demonterbare trebygg
Å modernisere et ikon
Eksklusiv idyll i skjærgården
Til toppen