PH.D.-PROGRAM I KUNSTNERISK UTVIKLINGSARBEID: Det kunstneriske ph.d.-programmet er en videreføring av det faglige grunnlaget fra det nasjonale Stipendiatprogrammet for kunstnerisk (designfaglig) utviklingsarbeid som har eksistert siden 2003. Stipendiatene er tilknyttet et av KMDs tre institutt: kunst, musikk eller design.
Stipendiatstillingene er for en åremålsperiode på fire år, med 25% pliktarbeid. Pliktarbeidet kan være i form av undervisning, eksamensarbeid eller veiledning, alt etter behovet ved instituttet.
Ved fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur har vi for tiden 2 stipendiater: Siv Lier, med prosjektet «Human Object», en eksperimentell utforskning av forholdet mellom mennesket og design. Siren Elise Wilhelmsen, med prosjektet «The Settlers – Towards new Territories in Design» brukes forbudte og uønskede planter som utgangspunkt for å diskutere og undersøke vår relasjon til planteriket.
FAGSTABEN: Instituttleder Design: Mona Larsen. Fagstaben på fagområdet møbel- og romdesign/interiørarkitektur arbeider med ulike forskningsprosjekter; individuelt, i samarbeid med kollegaer og/eller i samarbeid med masterstudenter og ph.d.-stipendiater. Prosjektene presenteres gjennom publikasjoner, utstillinger og på konferanser i inn- og utland:
Petter Bergerud, professor i romdesign, 100% stilling. «Common Ground». Er et utvekslingsprosjekt og samarbeid med Makarere University, Kampala, Uganda. Prosjektet med tittel «Common Ground» er støttet av NORPART ved DIKU. Programmet går over 5 år og vil omfatte utveksling av faglige og studenter på masternivå – med workshops, arbeidsopphold, innvekslingsstudier og fulle masterprogram. «Common Ground» har fokus på bærekraft, klima, materialitet og kultur.
«Common Voices». I denne workshopen deltok åtte studenter fra Bergen og åtte studenter fra Makarere, fra fagene kunst og design. Tema for workshopen var «From Waste to Resource». De første dagene var det undersøkelser og befaring til ulike områder for å se hvordan «Waste Materials» blir brukt i nye produkter, som bildekk til sandaler, kuhorn til drikkekrus og bestikk, mm. Deretter besøk på flere institusjoner. Studentene ble delt opp i grupper og jobbet ut prosjekter basert på workshopens tema. Det spesielle her var dialogen mellom to ståsteder – der den ene er lokalisert under ekvator og den andre nær klodens nordligste punkt. Workshopen fikk tittelen «Common Voices. Vi hadde meget ulike utgangspunkt, men gjennom samtalene oppdaget vi at våre likheter var enda større.
Svein Petter Knudsen, førsteamanuensis i møbeldesign, 100% stilling. Svein Petter Knudsen og Petter Bergerud har et felles prosjekt der de sammen med et eksternt team bestående av Ronald Toppe og Eli Kari Gjengedal i Scary weather, Anita Nybø ved Fløybanen AS, Musikker Ole Hamre og Ellen Viste ved Bjerknessenteret, utvikler en «værmaskin» på toppen av fjellet Fløyen. Vi ønsker å gjøre Bergensværet til en attraksjon som gir nye opplevelser – og ny forståelse for vær og klima. Barn og voksne skal kunne påvirke, leke med vind og vann. Maskinen skal fungere gjennom alle årstider, og speile vekslingene i været: frost, varme, vind sol og regn. Lyden av været er en viktig del av opplevelsen. Vann som sildrer og drypper, vind som uler og rasler, solvarme som knepper.
Ørjan Djønne, førsteamanuensis i interiørarkitektur og møbeldesign, 100% stilling. «The value of craft» er et bokprosjekt om hvilken relevans tradisjonelle håndverksteknikker har i dag, sett fra en designers perspektiv. Og jobber med prosjekter der ulike tradisjonelle teknikker utforskes og ser på hvordan vi kan bruke disse i dag. Som en del av prosjektet har det vært studieturer til New York og London, besøk hos studioet til George Nakashima i New Hope (Nakashima Woodworkers) og intervju av hans datter Mira som driver studioet i dag, besøk og intervju av Stephen Alsech fra Roman and Williams, og besøk til Wharton Esherick museum. Har fått kontakt med og besøkt ulike designere i London som jobber i grenselandet mellom «craft» og design/maker og designer, som bl.a. Gareth Neil og Bibbings & Hensby.
Eli-Kirstin Eide, professor i interiørarkitektur, 100% stilling. Utarbeider publikasjon som en del av tidligere utforsking av muligheter for variasjon i interiørene i bygg av massivtre (X-limt tre). Det innerste X-limte sjiktet i vegger, tak og gulv kan varieres med ulike tresorter, mønster, strukturer og farger. Flere besøk i ulike bygg i massivtre, viser at det stort sett er benyttet glatt, naturfarget gran også i det innerste X-limte sjiktet, slik at rommene blir ensartet med fravær av variasjon i uttrykk og opplevelse.
Eli-Kirstin Eide gikk 1. august 2022 av med 80% pensjon, og fortsetter som professor i 20% stilling.
Bente Irminger, førsteamanuensis på instituttet for design, 100% stilling.
Prosjektet handler om bygg og farger i Nuuk på Grønland (historisk og nåtid). Hun var i Nuuk for andre gang våren 2022, og skal ha utstilling juni 2023 på KMD. Bente Irminger er også programstyreleder og nestleder ved institutt for design.
Høsten 2022 ble Taran Johanne Neckelmann ansatt som vitenskapelig assistent i 50% stilling, etter fullført master i design, møbel- og romdesign, våren 2022.
Høsten 2022 hadde fagområdet ansatt to vikarer til undervisning og veiledning: Interiørarkitekt Marit Askeland og møbeldesigner Philipp von Hase.
Fagstab på Institutt for design som er felles for fagfeltene møbel- og romdesign/interiørarkitektur og visuell kommunikasjon:
Form: Mikkel Wettre og Charles Michalsen.
Tegning og maling: Kate Madsen.
INSTITUTT FOR DESIGN/KMD/UIB: Institutt for design samarbeider med andre institutter ved UiB, og andre ledende designinstitusjoner i inn- og utland, og deltar jevnlig på internasjonale designkonferanser og utstillinger.
Institutt for design iverksatte ny emnestruktur fra høsten 2022 i studieprogrammet Bachelor i design. Dette året er det også jobbet med ny emnestruktur for studieprogrammet Master i design, som iverksettes høsten 2023. Bente Irminger har hatt hovedansvaret for utviklingen av ny emnestruktur, i samarbeid med fagstaben på instituttet. Strukturen er tilpasset UIBs emnestruktur og organisering av undervisning.
Den nye strukturen vil blant annet gi bedre mulighet for fellesemner for instituttets 2 fagområder, og valgfritt samarbeidsemne på tvers av fakultetet.
www.kmd.uib.no